måndag 25 februari 2013

BROST.


Igår såg jag rubriken TOPLESSATTACK MOT BERLUSCONI & blev - som den sanna tuttrevoltör jag är - nyfiken i en strut. Rubriken vid ett klick var 'Barbröstade feminister till attack mot Berlusconi' & under fotografiet ovan stod i fetad text: "Tre toplessfeminister försökte stoppa Berlusconi och hans anhängare från att rösta under det italienska valets första dag." Om någon skulle ha missat att det var en 'toplessattack' som skedde är fortsatta upprepningar i brödtexten "toplessfeminister" & "barbröstade kvinnorna".. för att abrupt kapas av en ruta reklam & därpå tar texten åter vid men då om valet i Italien i allmänhet & inte om själva toplessattacken utförd av barbröstade toplessfeminister med bara bröst.

I artikeln var dessa en barhudad parentes bara, blott ett lämpligt blottat tillfälle att peta in catchy klickklick-ord som 'bröst' & 'topless' för att fånga mediamassans intresse. Det framgår inte om aktivisternas bröstregioner var nakna för att nå chockeffekt (någonting som jag personligen finner kontraproduktivt i fråga om TR-debatten då en vid ett inom politiken chocknyttjande av bröst cementerar föreställningen att en bör chockeras av en kvinnas bryst) i protesten eller om dessa var bara som en del av protestens kärna men oavsett spelar det inte någon roll för journalistik bör inte vara så duplobarnslig att den centrerar aktivisternas nakna bröst & inte deras faktiska budskap.

Bara en sådan sak som vad DN valde att döpa fotografiet ovan till. Inte till 'attack' - nej inte ens till 'toplessattack' - & inte till 'aktivist' eller 'protest' utan till 'brost'! Åtminstone var DN ärliga med sina avsikter: aktivisterna var nyhetsstoff inte i egenskap av aktivister utan i egenskap av brost. Ärlig journalistik i sitt esse.


av Marielle.

JOINA PÅ FACEBOOK: TUTTREVOLUTION.

Inga kommentarer: