onsdag 29 februari 2012

AKTION: VALHALLABADET.

Den 26 februari grydde, dagen då vi skulle bege oss till Valhallabadet i Göteborg och bada på samma villkor som hanarna – dagen T. Efter att besvikelsen över att folk tenderar att snacka snacket utan att promenera promenaden, så att säga, gick vi revoltsugna själar in i Valhallabadet, alla barbröstade. Ögonbryn höjdes och huvuden vändes, men det var inte svårare än så – till att börja med. Att bada utan en av normer påtvingad slöja var, fantastiskt. Det var en härlig frihet att låta tuttarna flyta fritt i klorvattnet, inga band som trasslade sig, ingen bygel som skar in i tutten, inget tyg som skavde mot bröstvårtorna. Frihet! Vi simmade, pratade, hoppade från trampolinerna, dök och njöt av vistelsen, oberörda av blickarna. Vi kände liksom att, var det inte mer än såhär? Kommer ingen klampa in och inskränka på våra rättigheter bara för att vi råkar ha en våt ängsmark mellan benen? Ypperligt!

Responsen från övriga badgäster tycktes vara mest förvåning och likgiltighet. Kände de mer visade de inte det. Dock var det en äldre herre som berömde oss, tyckte att det vi gjorde var riktigt bra, att vi ska fortsätta med det. Några ynglingar lät oss veta att ingen ville se våra bröst och de gjorde även en ansatts att kalla på badpersonal – som inte hade synts till. Bortsett från det, och bortsett från blickarna som slängdes åt våra håll med jämna mellanrum (vissa mer diskreta än andra) så såg det ut som att dagen T skulle gå till tuttrevolutionshistorien som en härligt icke-diskriminerande baddag! Så blev icke fallet. Vi hade ju inte råkat ut för badpersonalen ännu, men när vi gjorde så gjorde vi det med råge.

Det vi fick veta var först och främst att det absolut inte var tillåtet och att nästa gång ska vi ha en överdel på oss, eller baddräkt, eftersom Valhallabadet är inget – och jag citerar – ”nakenbad”. ”Nakenbad? Men vi är inte mer nakna är killarna!” kontrade vi försiktigt, för att inte hetsa i onödan. Vi ville bara ifrågasätta och förstå, få dem att förstå vår synvinkel. Killarna är inte nakna, de har inga bröst! Det var alltså svaret. Ett konstigt svar då killar faktiskt har bröst, om än i mindre format (tåls att tilläggas att det fanns herrar med större bröst än några av oss i badet också). Valhallabadet är ett familjebad! Det finns barn här. Snälla, tänk på barnen! Som om barnen lider av ett par kvinnotuttar.

Vi fick konstaterat att bada barbröstade, det kunde vi göra på stranden, men absolut inte i badhuset och speciellt inte i Valhallabadet. När vi frågade vad som var skillnaden var svaret som taget ur en instruktionsbok för fjortisdebatt: Det bara ÄR så! Sedan blev vi hänvisade till chefen – kommunen, då Valhallabadet är kommunalt ägt. Och chefen ska definitivt få höra från oss. Hade vi inte självmant varit på väg därifrån när detta inträffade, så hade vi blivit utslängda. Valhallabadet har förbud mot barbröstat badande, om det bara bröstet sitter på en befittad. Och vi blev försäkrade om att det skulle finnas skyltar där i framtiden, så vi inte skulle begå ”samma misstag igen”. Fantastiskt.

Det finns absolut ingenting i lagen som stödjer den här särbehandlingen. Det var inte ens någon som blev förargad, om de ville sträcka sig ur led hela vägen till den lagen (en lag som knappt räcker utanför portarna till badhuset). De särbehandlar enbart på grund av kön. Vad är det om inte diskriminering? När vi påpekade detta blev bemötandet i stil med, men lilla gumman, som ni håller på, sluta nu. Det eviga förminskandet. Den eviga blindheten. Hur är det här rättvist? Vi störde ingen, 95% av badgästerna tycktes inte kräkas vid åsynen av oss, de fortsatte bada, brydde sig inte nämnvärt. Ändå ombads vi att klä på oss eller inte komma tillbaka. För att vi råkade vara kvinnor. Jämställt? I helvete heller.

av Azze.

JOINA PÅ FACEBOOK: TUTTREVOLUTION
PUBLICERA EGEN TEXT: TUTTREVOLUTION@LIVE.SE.

3 kommentarer:

Frida sa...

Så förbannat bra gjort alla som var med. Hoppas vi kan arrangera liknande i Stockholm. Läste flashbackdiskussionen och tyvärr finns det ju en del puckon i världen. Det som är tröstande är att deras argument inte håller måttet och är jävligt ologiska. Tack för att ni öppnade banan till något jävligt stort. More to come hoppas jag och jag joinar mer än gärna.

TUTTREVOLUTION sa...

Ja visst är det underbart kära du! (=

/Marielle

Thomp@ sa...

Jag läste Valhallabadets "trivselregler" där det står att:"Manliga besökare ska bära badbyxor och kvinnliga besökare hel baddräkt eller bikini."
En liten tanke - vid nästa "aktion, ta med någon kille i en baddräkt. De behöver ju inte vara rosa utan mer av typer tävlingssimmare och gärna med någon som "kan" simma som hoppar i och simmar längder. Blir ni utkastade för att ni inte har komplett bikini ska han också bli utslängd för att han inte har badbyxor..
Bara en tanke.
Stå på er, jag har aldrig förstått varför just kvinnors bröstvårtor är livsfarliga...